Oferte locuri de munca top

Constructorii chinezi, scosi din competitia pentru infrastructura din Romania

Legea achizițiilor publice urmează să fie modificată pentru a nu mai permite accesul firmelor chineze la licitațiile pentru infrastructura din țara noastră.

Modificările vor fi incluse într-o Ordonanță de Urgență, care va fi aprobată ”cel mai probabil săptămâna viitoare”, conform declarațiilor ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă.

Guvernul a discutat în ședința de ieri în prima lectură modificările propuse.

Astfel, vor putea participa la licitațiile din România doar firme care provin din țări cu legislații și normative similare cu cel al Uniunii Europene.

Modificările vin în urma unei comunicări a Comisiei Europene în anul 2019 în care se stipula faptul că statele membre UE sunt obligate să permită doar accesul operatorilor economici din alte state UE sau din țări cu care Uniunea Europeană a încheiat un acord de acces reciproc la piețele de achiziții publice.

Printre statele care au semnat un astfel de acord se numără SUA, Canada, Japonia, Republica Moldova, Armenia, Israel, Canada etc.

Turcia, deși nu este încă membră UE și nu are un acord semnat cu aceasta, este inclusă printre statele care sunt în curs de aderare la Uniunea Europeană, iar acest statut îi oferă dreptul să participe în continuare la licitații.

Despre viitorul act normativ, Cătălin Drulă a explicat: „Nu sunt restricții pe capital, nimic nu împiedică o firmă sau un cetățean, (…) nimic nu împiedică o (…) entitate dintr-o terţă țară să investească într-o firmă din România sau din Uniunea Europeană. Ceea ce nu se poate este să vii cu un portofoliu și cu o așa-zisă experiență similară dintr-o zonă unde, și dintr-o țară unde, poate, oamenii nu trebuie să aibă, nu știu, concediu la fel cum au aici, nu trebuie să aibă ziua de muncă doar de opt ore, nu trebuie să respecte norme de mediu, nu trebuie să respecte norme privind ajutorul de stat și așa mai departe, ceea ce, aşa cum a constatat şi Comisia Europeană, denaturează concurența”.

Ce se întâmplă cu firmele din afara UE care activează în prezent în România

Noua Ordonanță nu va fi aplicată firmelor care lucrează în acest moment la realizarea unor proiecte de investiții, întrucât, din punct de vedere legislativ, nicio nouă prevedere nu se poate aplica retroactiv. ”Probabil se va aplica pentru procedurile viitoare, asta în ce priveşte companiile din state terțe, precum este China, care nu a semnat acordul de la Organizația Mondială a Comerțului de care vorbeam”, a declarat ministrul Transporturilor.

Cu toate acestea, memorandumul prin care a fost propusă această inițiativă propunea excluderea statelor terțe pentru licitațiile anterioare și pentru licitațiile în curs.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus